burucella çiğ süt tüketimi ile bulaşan bir hastalıktır.Hastalıktan korunmak için süt, kısık ateşte karıştırılarak iyice kaynatılmalı. (Sütü kaynattık, kabardı) ile iş bitmiyor. Tek yapacağımız iş sütü 15 dakika süreyle iyice kaynatmak. Eğer, sütü iyice kaynatırsak, açıkta satılan süt de olsa brusella hastalığı tehlikesinden korunmuş oluruz. Bu arada, hastalık çiğ sütten yapılmış olan peynirden de yaygın olarak bulaşıyor. Özellikle Güneydoğu Anadolu bölgesinde daha lezzetli olduğu gerekçesi ile süt kaynatılmadan mayalanıp peynir yapılıyor, bu da hastalığa davetiye çıkartıyor. Kesinlikle, peynirin kaynatıldıktan sonra mayalanması gerekir.” Brusellanın uzun süreli tedavi gerektiren bir hastalıktır.Ölümcül olmayan hastalığın en büyük belirtisi, yorgunluk ve halsizlik olarak karşımıza çıkıyor. Hastada, bel ve sırt ağrıları da görülebiliyor. Hastalık, diğer hastalıklarla karıştırılabilir. kalacı sekel bırakmaması için tedaviye uyum gösterip mutlaka tamamlamak gerekir